Quan Yin

Acupunctuur

Acupunctuur

Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeswijze. Dit is een volledig medisch systeem dat al meer dan 3000 jaar diagnoses stelt, ziektes behandelt, klachten vermindert.

In graftombes van duizenden jaren oud zijn naalden van steen, been en bamboe ontdekt en de in het ijs gevonden “ ijsman ” Otzi had tatoeages van acupunctuurpunten op zn lijf.

Ook bestaan er duizendjaren oude teksten over tong- en polsdiagnose, kruiden en acupunctuur die nog steeds bestudeerd en opnieuw geïnterpreteerd worden.

Preventief gebruik van acupunctuur

Van oorsprong werd acupunctuur preventief ingezet. De dokter van de keizer werd ontslagen als de keizer ziek werd! Acupunctuur kan helpen ziektes te voorkomen.

Oost-West

De Chinese zienswijze benadert de mens en ziekte anders dan de Westerse geneeskunde. Ze verschilt hierin door niet de ziekte maar de zieke in diens omgeving centraal te stellen. Alles wat “is” heeft in de Chinese filosofie een samenhang en is constant in beweging. De mens bestaat uit een altijd aanwezige werveling van levensenergie/Qi. Ieder van ons vindt daarin een balans. Bij ziekte of pijn is het evenwicht verstoord. Een acupuncturist zal met behulp van naaldjes het lichaam stimuleren het zelfgenezende vermogen aan te wenden om het evenwicht te herstellen. Het is de bedoeling een goed functionerende balans te vinden en die is voor iedereen anders.

Fertiliteitsproblemen

In de praktijk hebben we m.b.t fertiliteit vaak goede resultaten door de combinatie van acupunctuur en kruiden. Veel onderzoeken tonen aan dat IVF een grotere slagingskans heeft met behulp van acupunctuur en kruiden. Er zijn steeds meer ziekenhuizen die acupunctuur tijdens bevallingen toestaan.

Ondersteuning chemo- en radiotherapie

Tijdens het ondergaan van chemo- en radiotherapie kan men veel baat hebben bij acupunctuur. De sessies met naalden kalmeren het systeem, helpen de organen de medicijnen te verwerken en patiënten zeggen dat ze zich daardoor krachtiger voelen en minder overgeleverd aan hun dokters en hun ziekte. Ook zijn er de laatste jaren kruidenformules ontwikkeld die goed aansluiten bij moderne medicijnen en deze ook ondersteunen. Zo helpen we mensen hun chemo of radiotherapie beter te verdragen, en hun conditie te verbeteren waardoor ze langer met de behandelingen door kunnen om resultaat te maximaliseren.

De behandeling

Tijdens een behandeling zal ik uitleggen wat ik doe. Ook als u niet snapt hoe acupunctuur werkt, of er niet in gelooft, doen de naaldjes hun werk. Vaak is na 1 tot 3 behandelingen verbetering merkbaar, bij chronische klachten zijn meerdere consulten nodig. Tijdens uw eerste bezoek vindt er een uitgebreid gesprek plaats over uw klachten, conditie en omstandigheden. Verder zal ik elke keer uw tong en pols bestuderen om mijn behandelstrategie te bepalen. Elk naaldje dat ik gebruik is steriel verpakt en wordt direct na de behandeling weggeworpen en op verantwoorde wijze vernietigd. Soms voelt men het insteken van een naaldje, maar over het algemeen is er geen sprake van pijn. Het is praktisch tijdens de behandeling loszittende kleding te dragen en vlak vantevoren geen koffie te drinken.

Ik ben lid van de beroepsvereniging ZHONG dus de meeste zorgverzekeraars vergoeden de acupunctuurconsulten of een deel daarvan mits u een aanvullend pakket heeft. Een verwijsbriefje van de huisarts is meestal niet nodig.